Citymaking - stvaranje grada

Grad i međunarodni migranti

Ova publikacija proučava stvaranje i mijenjanje Zagreba međunarodnom imigracijom u grad. Među stanovnicima grada, koji se u etnološkim i kulturnoantropološkim istraživanjima poimaju kao njegovi stvaratelji, nalaze se i pojedinci koji su se u grad doselili iz inozemstva.

Tridesetak tih migranata, pripadnika srednjih društvenih slojeva koji su iz raznih razloga došli u Zagreb da bi u njemu kraće ili duže živjeli, u središtu su ove publikacije. U fokusu publikacije je kako se migranti odnose prema Zagrebu, kako ga doživljavaju, što u njemu zamjećuju, što u njemu vole ili ne vole, kako se u njemu ekonomski snalaze. Njihovi iskazi podijeljeni su u tri dijela: prvi se tiče materijalnosti i estetike grada, drugi je usmjeren na karakter i atmosferu grada, a treći nastoji zahvatiti potencijal i transformacije grada očima migranata. Na kraju je izloženo pet migrantskih priča.

Autorice teksta su Jasna Čapo i Petra Kelemen; Karmen Stošić je autorica većine fotografija, naslovnicu je izradio Irin Stošić, a publikaciju je grafički uredila Maša Hrvatin.

Grad i medunarodni migranti

 

 • Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost

  hrzz.hr
 • Ustanova nositelj projekta: Institut za etnologiju i folkloristiku

  ief.hr
 • Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju

  ffzg.unizg.hr/etno
 • Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Geografski odsjek

  pmf.unizg.hr/geog