Citymaking - stvaranje grada

IUAES 2016: održan panel “Body and performances in urban spaces: Applying cultural anthropology in cultural policies?”

IUAES 2016: održan panel “Body and performances in urban spaces: Applying cultural anthropology in cultural policies?”

U okviru međunarodne konferencije IUAES-a (International Union of Anthropological and Ethnological Sciences), organizirane u Dubrovniku u razdoblju od 4. do 9. svibnja 2016. godine, održan je panel pod naslovom “Body and performances in urban spaces: Applying cultural anthropology in cultural policies?”. Panel, koji su zajedno sazvale Tanja Bukovčan i Nevena Škrbić Alempijević, bavio se problematizacijom odnosa grada i izvedbi, ponajprije onih umjetničkih.  Svrha panela je također bila da se propitaju potencijali povezivanja etnoloških i kulturnoantropoloških istraživanja takvih tema s kulturnim politikama.

Sažetak teme panela: Izvedbe u gradu mogu se promatrati kao presjecišta tijela i prostora, koji se konstruiraju i doživljavaju različitim izražajnim sredstvima i raznolikim osjetilnim načinima. Izvedbene činove možemo čuti, namirisati, okusiti, dodirnuti, vidjeti, oni se mogu oslanjati na naš osjećaj ravnoteže i pokreta, čime postaju kreativnim poticajima i sredstvima stvaranja našeg doživljaja grada. Kulturna antropologija izvedbe nastoji zahvatiti kritički i analitički, dok ih kulturne politike koriste kao proizvode kojima interveniraju u urbani prostor i time ga konstruiraju. Premda su brojni antropolozi na različite načine uključeni u definiranje kulturnih politika, odnos između kulturne antropologije i kulturnih politika nije jednolinearan te varira od slučaja do slučaja. Stoga panel otvara pitanja preplitanja i suradnje između kulturne antropologije i kulturnih politika u gradskom kontekstu. Trebaju li istraživači čekati da ih se pozove ili bi samo trebali „upasti na zabavu“? Trebamo li progovoriti i kako ako vidimo da zabava kreće u pogrešnom smjeru?

U okviru panela održana su tri predavanja koja su na različite načine problematizirala ulogu izvedbe u kreiranju grada te ulogu istraživača pri definiranju kulturnih politika. U izlaganju naslovljenom “Ples i disidencija” Debanjali Biswas (King’s College London), na primjeru indijske savezne države Manipur, analizira političku i aktivističku funkciju performansa protesta. Zhiyong Yang (The ICH centre of Liangshan Yi Autonomous Prefecture) izložio je rad “Diversificirane kulturne politike kao potpora novim izvođačima u gradu – tjelesne prakse mladeži Yi skupine na novonastalim gradskim lokacijama”.

Rad je izložila i Nevena Škrbić Alempijević. Naslov rada je “Izvedba umjetnosti, stvaranje grada: primjer Zagreba”.

Sažetak izlaganja: Rad se bavi performansima i drugim umjetničkim praksama kao čimbenicima stvaranja grada. Cilj rada je utvrditi kako različiti akteri zamišljaju, koriste i redefiniraju grad svojim izvedbama. Fokusira se na umjetničke intervencije u javnim prostorima na otvorenom i analizira njihov potencijal za transformiranje urbanih lokacija. Autorica analizira na koje načine umjetnost u gradu doprinosi stvaranju osjećaja urbanosti prostora. Ovakve izvedbe interpretira kao činove kreiranja drugačijeg “lica grada”, pri čemu promatra naglaske na onim urbanim zonama i dimenzijama koje bi inače ostale nedefiniranima i skrivenima. Umjetničkim izvedbama pristupa u kontekstu gradskih kulturnih politika. Tumači ih kao sredstva potvrđivanja, pregovaranja, ali ponekad i transgresije i  negiranja dominantnog gradskog imaginarija. Izlaganje se temelji na rezultatima etnografskog istraživanja provedenog u javnim prostorima grada Zagreba 2015. i 2016. godine.

Program konferencije preuzmite ovdje.

Pregled svih panela pogledajte ovdje.

 • Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost

  hrzz.hr
 • Ustanova nositelj projekta: Institut za etnologiju i folkloristiku

  ief.hr
 • Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju

  ffzg.unizg.hr/etno
 • Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Geografski odsjek

  pmf.unizg.hr/geog