Citymaking - stvaranje grada

Zbornik “Mjesto izvedbe i stvaranje grada”

grad-umjetnost

Ovaj je zbornik rezultat projekta „Mjesto izvedbe i stvaranje grada“, koji je ostvaren u suradnji znanstveno-istraživačkog projekta “Stvaranje grada: prostor, kultura i identitet” (Hrvatska zaklada za znanost, Institut za etnologiju i folkloristiku) te umjetničkog projekta “CreArt” (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, EU). Navedeni projekti ukratko su opisani u prvome dijelu knjige.

U drugom dijelu zbornika objavljeni su znanstveni radovi prethodno izloženi na skupu “Mjesto izvedbe i stvaranje grada”, održanom u Zagrebu, 4. travnja 2016. godine. Autori tekstova – Suzana Marjanić, Gordana Vnuk, Sanja Potkonjak, Nevena Škrbić Alempijević, Andrej Mirčev i Kirsti Mathiesen Hjemdahl – svojim profesionalnim određenjem pripadaju područjima etnologije i kulturne antropologije, folkloristike, izvedbenih studija, urbanih studija, primijenjene antropologije, teatrologije i kazališne produkcije.

U trećem dijelu zbornika slijede radovi studenata etnologije i kulturne antropologije – Jozefine Ćurković, Katije Crnčević, Klare Tončić, Ene Grabar i Tomislava Augustinčića – koji su bili istraživački angažirani u praćenju umjetničkih intervencija u javnim prostorima Zagreba početkom 2016. godine. U umjetničkim intervencijama sudjelovalo je petero umjetnika (OKO, Ida Blažičko, Marko Pašalić, Duje Medić i Martina Mezak), a 21. ožujka 2016. godine, povodom obilježavanja Europskog dana kreativnosti, organizirana je šetalačka tura slijedom lokacija konkretnih intervencija.

Na kraju zbornika nalazi se tekst na engleskom jeziku (Nevena Škrbić Alempijević i Valentina Gulin Zrnić) o projektnoj suradnji, istraživanju izvedbi i stvaranju grada te o konkretnim umjetničkim intervencijama.

Mjesto izvedbe i stvaranje grada, Zagreb, 2016

 • Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost

  hrzz.hr
 • Ustanova nositelj projekta: Institut za etnologiju i folkloristiku

  ief.hr
 • Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju

  ffzg.unizg.hr/etno
 • Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Geografski odsjek

  pmf.unizg.hr/geog