Citymaking - stvaranje grada

Tribina “Grad Zagreb i politike seksualnosti kao politike različitosti”

U okviru projekta “Stvaranje grada: prostor, kultura i identitet” (Hrvatska zaklada za znanost, Institut za etnologiju i folkloristiku), u ponedjeljak, 27.02.2017. godine u 12 sati na Institutu za etnologiju i folkloristiku održana je tribina “Grad Zagreb i politike seksualnosti kao politike različitosti”.

U trenutku krize nacionalnog identiteta devedesetih godina, seksualnost i politike seksualnosti u Hrvatskoj mobilizirane su kao jedno od oruđa formiranja hrvatskog nacionalnog identiteta. Tada je heteroseksualni način života utkan u narative o budućnosti nacije. Kako primjećuje Lauren Berlant, negdje u to vrijeme u Americi pitanje seksualnosti izlazi iz privatne u javnu sferu te time stvara kriterije novog građanstva. Moralnim raspravama o seksualnosti prikrili su se strukturalni problemi današnjice vidljivi u raznim oblicima nejednakosti i svakodnevne prekarnosti stanovništva. Dok jedna sfera privatnog, sfera seksualnosti, postaje centralni fokus politike, privatizacija građanstva omogućuje manipulaciju zamršenim setom odnosa između ekonomskih, rasnih i seksualnih procesa. Sada, dvadeset i pet godina kasnije, nešto slično događa se i u Hrvatskoj. Pitanje seksualnosti (koje se provlači kroz teme demografije, ustavne definicije braka, reproduktivnih prava i prava na abortus, itd.) postaje jedno od žarišnih točaka politike, a nasilni činovi kao što je bacanje suzavca na LGBT večeri u klubu Super Super u Zagrebu postaju predmet brojnih prijepora i javnih debata. Pitamo se kako protumačiti te prijepore? Na koji način su oni vezani uz politike seksualnosti i infantilizaciju građanstva o kojoj govori Berlant? Kako grad Zagreb u svojoj svakodnevici reflektira ili rekonstruira politike seksualnosti? Događa li se i u njemu privatizacija javnog prostora koja, kako primjećuje Berlant, uništava javnu sferu kao prostor komunikacije i debate koji običnim građanima, onima koji nemaju bogatstvo i strukturalni pristup moći, omogućuje utjecaj na državne politike?

Na tribini smo razgovarali s aktivistima i članovima udruga te s antropolozima o tome što brojne rasprave o seksualnim politikama zapravo znače i što donose. Gosti tribine bili su Mia Gonan iz udruge Zagreb Pride, Amir Hodžić kao nezavisni istraživač, Tomislav Pletenac s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Senka Božić sa Sveučilišta u Zadru. Razgovor je moderirala Sanja Đurin.

Plakat tribine možete preuzeti ovdje: Tribina_Politike seksualnosti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost

  hrzz.hr
 • Ustanova nositelj projekta: Institut za etnologiju i folkloristiku

  ief.hr
 • Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju

  ffzg.unizg.hr/etno
 • Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Geografski odsjek

  pmf.unizg.hr/geog