Citymaking - stvaranje grada

Trnje kao prostor i mjesto

“Trnje kao prostor i mjesto” je tema seminara koji je izrađen u okviru kolegija prof. Laure Šakaje “Geografija kulturne ponude” (Geografski odsjek, PMF, Zagreb). Seminar je imao za cilj prikazati grad u dva njegova aspekta: kao prostor, s njegovim strukturama i funkcijama, te kao mjesto koje se spoznaje “iznutra” – preko osobnih iskustava stanovnika. Izabrali smo zagrebačku četvrt Trnje. Prostorni razvoj, infrastruktura i djelatnosti Trnja proučeni su putem obrade podataka i iščitavanja građe. Trnje kao mjesto istraživano je putem anketa i intervjua – klasičnih i snimljenih u obliku filma. Na osnovi prikupljene građe izrađena je karta na kojoj prikazujemo ne samo Trnjanske javne simbole nego i značenjska polja.

Seminarski radovi  – tekstovi o Trnju, mapa

U projektu su sudjelovali studenti prve i druge godine smjera Baština i turizam koji su u ak. god. 2014./15. pohađali kolegij GKP.
Ivana Aleksić i Mirta Drviš pozabavile su se prostornim razvojem Trnja;
Vicko Ivanković i Domagoj Kožul analizirali su privredne djelatnosti;
Vid Dorić i Filip Gerin istražili su kulturne, obrazovne i rekreacijske djelatnosti;
Jelena Gregov i Melanija Kolarić prezentirale su kulturnu baštinu i povijesni razvoj;
Adriana Marić i Ema Paškvan bavile su se morfološko-fizionomijskom strukturom i arhitektonskom baštinom;
Petar Fijačko, Josip Kruljak i Vlatko Videk izradili su na osnovi intervjua sa stanovnicima Trnja svoje varijante trnjanskoga itinerara;
Larisa Dukić, Darija Krušelj i Domagoj Rogina ispitali su stanovnike (na osnovi online ankete) o njihovu doživljaju Trnja;
Antonio Klobučar, Lovro Kranjec i Ivan Sever u svojem su autorskom filmu prikazali “kvartovski svijet života” svoje sugovornice.

Web stranicu seminara je izradio sistem-inženjer Geografskoga odsjeka Mario Dakić, prof.

Za cijeli je projekt Izuzetno važna bila inspiracija koju smo dobili od niza ljudi angažiranih na “kvartovskim” projektima. Pomoć i savjet pružili su nam: Valentina Gulin Zrnić (autorica knjige Kvartovska spika), Mladen Klemenčić (koautor projekta Virtualni zavičajni muzej Trnskog), Goran Pinter (autor bloga GP-Zagrebancije), Vanja Radovanović (koautor prjekta Mapiranje Trešnjevke i autor bloga Nepoznati Zagreb), Vladimir Tatomir (osnivač projekta Muzej kvarta udruge Kontraakcija). Svima njima srdačno zahvaljujemo.

Projekt je u tijeku, a prezentirani zagrebački mozaik, vjerujemo, dobra je osnova za daljnju kreativnu nadogradnju.

 

 

Pošalji svoju priču o gradu

  Obriši

  Obriši

  Dodaj novu sliku

  Fotografije: za priložene fotografije (novije, starije, povijesne, obiteljske….) molimo navesti potpise - gdje su i kada fotografirane, te autora fotografije ukoliko je različit od autora komentara.
  Slike mozete poslati putem obrasca (ukupne veličine do 6 MB) ili putem e-maila: citymakingzagreb@gmail.com

  • Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost

   hrzz.hr
  • Ustanova nositelj projekta: Institut za etnologiju i folkloristiku

   ief.hr
  • Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju

   ffzg.unizg.hr/etno
  • Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Geografski odsjek

   pmf.unizg.hr/geog