Citymaking - stvaranje grada

Izlaganje Nevene Škrbić Alempijević o umjetnosti i sjećanju

U okviru suradnje projekta “Stvaranje grada” i HDLU projekta “Creart” održan je stručno-znanstveni skup “50/68. Slike utopije”; Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Hrvatsko društvo likovnih umjetnika; 25. 5. 2018.

Članica projekta, Nevena Škrbić Alempijević i Sanja Potkonjak (Filozofski fakultet) održale su izlaganje “Umjetnost i sjećanje”. Također su mentorski popratile izradu radova studenata – istraživača čiji su radovi predstavljeni na skupu.

Sažetak izlaganja:

Fokus je ovogodišnjeg etnološkog i kulturnoantropološkog istraživanja umjetničkih intervencija u javnom prostoru, koje se četvrtu godinu zaredom odvija u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, na dimenziji sjećanja, individualnog i kolektivnog. Sjećanje se pritom shvaća kao stav prema prošlosti koji se kreira u sadašnjosti, kao više ili manje svjestan odabir onih povijesnih zbivanja, ličnosti i motiva koji najbolje odgovaraju na aktualne potrebe pojedinaca, društvenih grupa, nacija. U istraživačkom smislu, to je značilo sjećanje etnografski zahvaćati među sudionicima projekta “50/68. Slike utopije”, ali i među korisnicima javnog prostora u kojem su umjetničke intervencije bile postavljene: među studentima, zaposlenicima i posjetiteljima Filozofskog fakulteta. Temeljno pitanje od kojeg smo polazili pri istraživanju glasi: kako te raznovrsne skupine i različiti pojedinci pridaju smisao 1968. godini, koja joj značenja pripisuju, kako se ona manifestiraju na lokacijama privremenih umjetničkih intervencija na Fakulteta. Istraživačice analiziraju kako umjetnici doživljavaju i svojim radovima oživljavaju 1968. godinu.

Program

 

  • Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost

    hrzz.hr
  • Ustanova nositelj projekta: Institut za etnologiju i folkloristiku

    ief.hr
  • Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju

    ffzg.unizg.hr/etno
  • Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Geografski odsjek

    pmf.unizg.hr/geog