Citymaking - stvaranje grada

Izlaganje na Filozofskom fakultetu “Umjetnost i zatvor: kulturnoantropološko istraživanje” (umjetničke intervencije u zatvorskom prostoru)

Suradnice projekta Nevena Škrbić Alempijević i Valentina Gulin Zrnić, zajedno s kolegicom Sanjom Potkonjak, održale su izlaganje na temu Umjetnost i zatvor: kulturnoantropološko istraživanje na znanstveno-stručnom skupu “Revitalizacija zatvorskog prostora umjetnošću” koji se održao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 5. lipnja 2019. godine. Na skupu su predstavljene umjetničke intervencije i rezultati istraživanja u okviru istoimenog projekta koji se odvijao u veljači ove godine u okviru EU CreArt-a. Umjetničke intervencije izvedne su u Državnom zatvoru u Zagrebu (Remetinec).

Istraživanje i izlaganja su medijski popraćena u emisijama Prvog programa Hrvatskoga radija “Kretanje točke” (10. lipnja 2019.) te “Katapultura” (6. lipnja 2019.) Razgovore s istraživačicama je vodila i snimila novinarka Ana Krois.

 

OSVRTI:

Presscut_HDLU_8.6.2019.

 

Članak: Zajedničko iskustvo rada važnije je od rezultata

Piše: Matea Grgurinović

 

 

POZIVNICA NA SKUP

 

Pozivamo Vas na znanstveno-stručni skup Revitalizacija zatvorskog prostora umjetnošću koji će se održati u srijedu 5. 6. 2019. od 11:00 do 12:30 sati, u Velikoj vijećnici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na znanstveno-stručnom skupu predstavit će se rezultati istraživačke komponente projekta Revitalizacija zatvorskog prostora umjetnošću, izvedenog povodom Europskog dana kreativnosti EU projekta CreArt, u okviru kojeg je četvero hrvatskih renomiranih umjetnika Goran Rakić, Slaven Kosanović Lunar, Ivan Oštarčević Zgubljen i Dominik Vuković izvelo likovne intervencije u Zatvoru u Zagrebu (Remetinec). Projekt se izvodio pod vodstvom autorice projekta dr. art. Melinde Šefčić, u suradnji sa Središnjim uredom Ministarstva Pravosuđa, Zatvorom u Zagrebu, Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Institutom za etnologiju i folkloristiku te Odsjekom za kriminologiju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a s ciljem unaprjeđenja kvalitete života i međuljudskih odnosa zatvorenika, stvaranja nove, humanije, podupiruće i njegujuće okoline.

Istraživačku komponentu projekta predstavit će: dr. sc. Nevena Škrbić Alempijević i dr. sc. Sanja Potkonjak s Odsjeka za etnologiju  i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Valentina Gulin Zrnić s Instituta za etnologiju i folkloristiku te dr. sc. Anita Jandrić Nišević s Odsjeka za kriminologiju Edukacijsko rehabilitacijskog fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Dr. sc. Anita Jandrić Nišević održat će predavanje na temuRezultati percepcije interijera Zatvora u Zagrebu dobiveni na uzorku ispitanih zatvorenika i djelatnika Zatvora u Zagrebu prije i nakon izvođenja likovnih intervencija“, dok će na temuUmjetnost i zatvor: kulturnoantropološko istraživanje“ govoriti dr. sc. Valentina Gulin Zrnić, dr. sc. Sanja Potkonjak i dr. sc. Nevena Škrbić Alempijević.

 • Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost

  hrzz.hr
 • Ustanova nositelj projekta: Institut za etnologiju i folkloristiku

  ief.hr
 • Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju

  ffzg.unizg.hr/etno
 • Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Geografski odsjek

  pmf.unizg.hr/geog