Citymaking - stvaranje grada

Adventski kalendar – događanje i stvaranje mjesta

Projekt Adventski kalendar započet je 2014. godine, kada je trajao tri dana i obuhvaćao jedan prolaz u kojemu je bila organizirana izložba fotografija. Sljedeće, 2015. godine projekt se proširio, brojem lokacija, ali i samim događanjima. U izabranim je prostorima – Obrtničkom prolazu, Ilici 69, Petrinjskoj 73 te bloku Žerjavićeva 3 – Mihanovićeva 30/2 – tim studenata u suradnji s Društvom arhitekata Zagreba prezentirao prijedloge za urbanističke intervencije u prostoru te organizirao niz manifestacija i događanja: izložbe, radionice, čitaonice, plesne i glumačke predstave, koncerte i sl. Projekt je 2015. godine ušao u program turističke manifestacije Advent u Zagrebu, pa je ovo prvotno urbanističko, pomalo i aktivističko te svakako kulturno događanje, nedvojbeno postalo i turističko.

U istraživanju provedenom u studenom i prosincu 2015. godine autorica se usredotočila na postupke i sadržaje kojima je ovo događanje mijenjalo prostore u kojima se održavalo. Istraživanje je stoga bilo usmjereno na proces stvaranja mjesta kroz dimenziju kulturno-turističkog djelovanja.

(seminarski rad Lucijane Kukuljica pod naslovom “Stvaranje mjesta na primjeru zagrebačke kulturno-turističke manifestacije Adventski kalendar”, u sklopu kolegija Antropologija turizma na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, akad. god. 2015./2016., mentorica: Petra Kelemen)

 • Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost

  hrzz.hr
 • Ustanova nositelj projekta: Institut za etnologiju i folkloristiku

  ief.hr
 • Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju

  ffzg.unizg.hr/etno
 • Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Geografski odsjek

  pmf.unizg.hr/geog