Citymaking - stvaranje grada

Festival novog cirkusa – identitet festivala i njegova kriza

Festival novog cirkusa započeo je sa svojim predstavama 2005. godine, a 2016. bila je završna sezona njegovog održavanja. Organizator festivala bila je udruga Mala performerska scena, a pokretač i ravnatelj bio je Ivan Kralj. Festival se predstavljao kao međunarodno susretište suvremenih cirkuskih produkcija, a ujedno je djelovao i kao organizacijska mreža koja je predstavljala cirkusku umjetnost i lepezu događanja koja imaju cirkuske elemente poput kabareta i burleske. Festival se bavio aktivnostima vezanim za radionice i predavanja, međunarodne projekte, knjige i publikacije, izložbe i posebne događaje kao što su Bestiarum i Freaky Friday.

Autorica se u istraživanju usredotočila na tri sastavnice koje je uočila kao bitne u procesu kreiranja identiteta festivala i njegovoj krizi: pojam novog cirkusa, cirkuski umjetnik i publika te posebna događanja koja nisu u programu festivala, ali dijele slične identifikacijske i cirkuske elemente kao i ljude koji ih posjećuju.

(seminarski rad Sonje Jambor pod naslovom “Festival novog cirkusa – kriza identiteta cirkuskog festivala u komercijalnom društvu”, u sklopu kolegija Antropologija festivala na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, akad. god. 2016./2017., mentorica: Petra Kelemen)

 • Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost

  hrzz.hr
 • Ustanova nositelj projekta: Institut za etnologiju i folkloristiku

  ief.hr
 • Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju

  ffzg.unizg.hr/etno
 • Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Geografski odsjek

  pmf.unizg.hr/geog