Citymaking - stvaranje grada

Jasna Čapo sudjelovala na konferenciji o europskim tradicijama u Aix-en-Provenceu

U svojstvu hrvatske predstavnice u mreži frankofonih etnologa FER-EURETHNO pri Vijeću Europe Jasna Čapo je sudjelovala na 30. Konferenciji iste udruge (8.-10. rujan 2016.).

Naslovljena L’inventaire des fetes en Europe: Comparaisons et nouvelles methodes d’etude konferencija je okupila tridesetak stručnjaka iz desetak europskih zemalja. Raspravljalo se o povijesnim i suvremenim istraživanjima pojava što se unutar disciplina etnologije i kulturne antropologije, a ovisno o promjenjivim disciplinarnim kontekstima unutar nacionalnih disciplina, nazivaju ‘običaji’, ‘folklor’, ‘rituali’, ‘festivali’, ‘javna događanja’ i sl.

Čapo je održala izlaganje o mijenama u istraživanjima tih pojava u Hrvatskoj tijekom 100 godina posebice se osvrnuvši na njihov tretman u okviru projekta Citymaking: space, culture, identity. Čapo smatra da je projektom učinjen epistemološki zaokret od klasičnih etnoloških istraživanja unaprijed definiranog fenomena (kao što je ‘običaj’, ‘festival’ i sl.) prema istraživanju raznih oblika događanja u javnim gradskim prostorima.

Program možete pogledati klikom na link: marseille.

 • Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost

  hrzz.hr
 • Ustanova nositelj projekta: Institut za etnologiju i folkloristiku

  ief.hr
 • Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju

  ffzg.unizg.hr/etno
 • Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Geografski odsjek

  pmf.unizg.hr/geog