Citymaking - stvaranje grada

“Strategije bilježenja grada” – javna tribina u okviru Umjetničke vrtne kućice

Valentina Gulin Zrnić i Nevena Škrbić Alempijević sudjelovale su na javnoj tribini “Strategije bilježenja grada: pamćenje, sjećanje i urbanizam na primjeru Zagreba”. Tribina je održana u srijedu, 21. listopada 2015. godine, u 20 h u Galeriji Nova u okviru serije razgovora pod naslovom Umjetnička vrtna kućica, koje organizira Institut za povijest umjetnosti, odnosno uredništvo časopisa Život umjetnosti. Tribina se bavila odnosom grada i sjećanja s fokusom na Zagreb.

 

Iz najave:

“Bilježenje grada kao gesta, slučajnost, umjetnički angažman ili političko djelovanje otvara niz teorijskih, intencijskih i morfoloških varijacija. Vitalnost i slojevitost ove teme dotaknut ćemo kroz nekoliko aspekata, naglašavajući paralelizme i relacije sličnosti i razlika između kulturno-antropoloških, povijesno-umjetničkih i umjetničkih metodoloških i analitičkih okvira.

Primjer grada Zagreba i njegovih heterogenih praksi politika pamćenja, kolektivnih sjećanja, urbanističkog građenja i oblikovanja poslužit će kao vizualizacija i konkretizacija artikulacija gradskog prostora i kolektivne svijesti koje su iz različitih perspektiva istraživali i propitivali naši gosti”, kaže se u pozivu.

Razgovaraju: Valentina Gulin Zrnić (Institut za etnologiju i folkloristiku), Nevena Škrbić Alempijević (Filozofski fakultet u Zagrebu), Boris Bakal (Bacači sjenki), Sonja Leboš (Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja) i Sanja Horvatinčić (Institut za povijest umjetnosti).

Moderatorica: Marija Borovičkić

Serija razgovora o raznim umjetničkim temama naslovljena Umjetnička vrtna kućica odvija se u različitim prostorima, u organizaciji uredništva časopisa Život umjetnosti.

Program

 

 • Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost

  hrzz.hr
 • Ustanova nositelj projekta: Institut za etnologiju i folkloristiku

  ief.hr
 • Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju

  ffzg.unizg.hr/etno
 • Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Geografski odsjek

  pmf.unizg.hr/geog