Citymaking - stvaranje grada

Pozitivan koncert – publika, prostor i edukacija

Pozitivan koncert, glazbena manifestacija sa snažnom edukativnom porukom i humanitarnom crtom, održava se od 2005. godine. Nakon što se prvih pet godina održavao u Tvornici kulture, zatim 2010. godine u dvorani Dražen Petrović, Pozitivan koncert se od 2011. godine održava u Domu sportova. Za desetu obljetnicu 2014. godine događaj je postao dvodnevni, a održava se uoči 1. prosinca – Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a. Inicijator događanja je Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.

Autorica je u svom istraživanju pozornost usmjerila na to kako se organizatorske namjere upisuju u sam događaj, s obzirom na to da je ovo koncert edukativne prirode, te na to koliko je organizatorska svrha bitna samim posjetiteljima. Također, zanimala ju je veza edukativne namjere i prostora održavanja događanja. Edukacija o uzrocima, rizicima i nuspojavama AIDS-a je u samu organizaciju i realizaciju koncerta upisana na višestruk način: datumom održavanja, nazivom događanja, prisutnošću u medijima te u konkretnom prostoru.

(seminarski rad Katarine Lukec pod naslovom “Pozitivan koncert i edukacija: odnos publike i prostora prema edukativnoj svrsi događanja”, u sklopu kolegija Antropologija festivala na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, akad. god. 2015./2016., mentorica: Petra Kelemen)

 • Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost

  hrzz.hr
 • Ustanova nositelj projekta: Institut za etnologiju i folkloristiku

  ief.hr
 • Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju

  ffzg.unizg.hr/etno
 • Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Geografski odsjek

  pmf.unizg.hr/geog