Citymaking - stvaranje grada

Projekt “50/68. Slike utopije”, Filozofski fakultet – suradnja i stručno-znanstveni skup

Nevena Škrbić Alempijević sudjeluje u europskom projektu CreArt Mreže kreativnih gradova i institucija, kojemu je partner Hrvatsko društvo likovnih umjetnika. Projekt se u Hrvatskoj odvija u suradnji s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta (pod vodstvom doc. dr. sc. Sanje Potkonjak). U okviru projekta organizirano je etnografsko istraživanje na Filozofskom fakultetu, održane su studentska radionica, konferencija, izložba umjetničkih radova, vođena tura i objava popratnih publikacija. U realizaciju projekta uključeni su i studenti pod sumentorstvom dr. sc. Škrbić Alempijević.

Projekt “50/68. Slike utopije”

U suradnji projekta “Stvaranje grada: prostor, kultura i identitet” i EU projekta CreArt, kojem je nacionalni partner Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, osmišljen je istraživačko-umjetnički projekt “50/68. Slike utopije”, kojim se obilježava pedeseta obljetnica 1968. godine. Marko Pašalić, autor umjetničke dionice, projekt je zamislio kao istraživanje odnosa prema sjećanju i nasljeđu 1968., kao i načina na koji ih doživljavaju i interpretiraju odabrani umjetnici.  Petero renomiranih hrvatskih umjetnika, Miran Blažek, Tea Hatadi, Kata Mijatović, Vlatko Vincek i Dino Zrnec, predstavit će se umjetničkim intervencijama u prostoru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Te će intervencije i društvenu dinamiku koju one potiču istraživački popratiti studenti Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta, pod mentorskim vodstvom Nevene Škrbić Alempijević i Sanje Potkonjak. U izvedbu i promociju “Slika utopije” uključit će se i studenti dizajna vizualnih komunikacija Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, pod mentorskim vodstvom predavačice Vesne Uglješić.

Povodom obilježavanja Europskog dana kreativnosti, 21. ožujka 2018. godine, organizirane su  vođene ture za javnost koje su povezivale mjesta umjetničkih intervencija. Sudionici projekta su popratnim izlaganjima posjetiteljima približili umjetnička ostvarenja. Vođene ture po Filozofskom fakultetu kretale su iz aule Filozofskog fakulteta (12, 14 i 16 h).

Rezultati projekta, uz proširenu listu izlagača, predstavili su se javnosti na stručno-znanstvenom skupu koji se održao 25. svibnja 2018. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nevena Škrbić Alempijević i Sanja Potkonjak održale su na skupu izlaganje “Umjetnost i sjećanje”.

U pripremi je i zbornik radova.

Više o projektu.

Program skupa

 

Poziv na stručno-znanstveni skup 50/68 Slike utopije

 

 

 

 • Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost

  hrzz.hr
 • Ustanova nositelj projekta: Institut za etnologiju i folkloristiku

  ief.hr
 • Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju

  ffzg.unizg.hr/etno
 • Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Geografski odsjek

  pmf.unizg.hr/geog