Citymaking - stvaranje grada

Tihana Rubić održala izlaganje “Moba – uloga zajednice u očuvanju i obnovi baštine”

U okviru Europskih dana baštine 2016., Tihana Rubić održala je izlaganje “Moba – uloga zajednice u očuvanju i obnovi baštine”.

Izlaganje je održano u organizaciji Gradske knjižnice Velika Gorica, u suradnji s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Predavanjem se predstavilo primjere „mobe“ kao tradicijskog oblika radne ispomoći i stvaranja/potvrđivanja zajednice. Cilj je bio kroz ove primjere potaknuti na razmišljanja o vidovima suvremenih neformalnih udruživanja npr. vezanima uz zeleni aktivizam te uz aktivnosti na očuvanju i obnovi baštine.
Predavanje je bilo usmjereno prema učenicima velikogoričkih srednjih škola. Predavanju je prethodilo otvaranje izložbe, a dan kasnije održala se Mala komunalna akcija na kojoj su se volonterski okupili građani da pomognu u obnovi znamenite kurije. Predavanju je nazočilo 30-tak građana (članova gradske uprave, djelatnika u kulturi, muzealaca, umirovljenika, učenika velikogoričkih srednjih škola), a nakon predavanja obavljen je kratak intervju za velikogorički radio. Predstavljen je projekt kroz podjelu deplijana publici te e-izdanje knjige Vrtovi našega grada: Studije i zapisi o praksama urbanog vrtlarenja.
Više informacija o predavanju pročitajte ovdje ili ovdje.

 • Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost

  hrzz.hr
 • Ustanova nositelj projekta: Institut za etnologiju i folkloristiku

  ief.hr
 • Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju

  ffzg.unizg.hr/etno
 • Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Geografski odsjek

  pmf.unizg.hr/geog