Citymaking - stvaranje grada

Tribina “O gradu i umjetnosti kroz kulturnoantropološku prizmu: zagrebačke teme”

U okviru projekta “Stvaranje grada: prostor, kultura i identitet” održana je tribina pod nazivom O gradu i umjetnosti kroz kulturnoantropološku prizmu: zagrebačke teme.

Na tribini su izloženi prvi rezultati istraživanja u okviru kolaboracijskog projekta pod imenom „Mjesto izvedbe i stvaranje grada“, koji se realizirao u suradnji navedenog znanstvenog projekta „Stvaranje grada: prostor, kultura i identitet“ (Institut za etnologiju i folkloristiku, Hrvatska zaklada za znanost) i projekta „Creart“ (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, EU) te Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na tribini su problematizirane umjetničke  intervencije kao način stvaranja grada, a izlagali su studenti etnologije i kulturne antropologije koji su sudjelovali u istraživanju uz mentorstvo Nevene Škrbić Alempijević i Valentine Gulin Zrnić, ostali članovi projekta, predstavnici Hrvatskog društva likovnih umjetnika te umjetnici koji su sudjelovali u projektu – Oko, Ida Blažičko, Marko Pašalić, Duje Medić i Martina Mezak.

Tribina se održala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u dvorani A-018 (Arheološka zbirka) 13. svibnja 2016. od 13.00 do 16.00 sati.

 

Izlaganja:

Jozefina Ćurković : Oko ili umjetnik u javnom prostoru

Katija Crnčević: Aithérios u Oktogonu: dinamika izvedbe i javnog prostora

Klara Tončić: (I)zazivanje izvanrednog stanja: performans u javnom prostoru

Ena Grabar: Kako se na Trgu Europe smije, a što se ne smije? Autorska intervencija i umjetnički čin između humora i moći

Tomislav Augustinčić: Laughing butterflies: izvedbe umjetničkog djela, intervencije u javnom prostoru i kritike društvenih prijepora

Najava: tribina-grad-i-umjetnost-13-5

Najava

Najava

 • Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost

  hrzz.hr
 • Ustanova nositelj projekta: Institut za etnologiju i folkloristiku

  ief.hr
 • Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju

  ffzg.unizg.hr/etno
 • Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Geografski odsjek

  pmf.unizg.hr/geog