Citymaking - stvaranje grada

Valentina Gulin Zrnić održala javno predavanje o zagrebačkim trgovima

 

Valentina Gulin Zrnić održala je pozvano javno predavanje na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu, 29. studenog 2017. godine pod nazivom “Od Zrinjevca do Tomislavca: zagrebački trgovi i njihov društveni život”.

Predavanje je dio suradnje koji projekt “Stvaranje grada” ostvaruje s Pučkim otvorenim učilištem, odnosno njihovim programima i polaznicima tijekom 2017/18 godine.

Sažetak izlaganja: Trgovi N. Zrinskog, J. J. Strossmayera i kralja Tomislava predstavljaju istočni krak Zelene potkove u središtu Zagreba. Oblikovani su u drugoj polovici 19. stoljeća kao „reprezentativni prostori građanske kulture i društvenosti“ (S. Knežević). Kakva građanska kultura i kakva društvenost se na tim trgovima odvija danas? U predavanju ćemo se osvrnuti na život navedenih trgova tijekom socijalizma, na mijene u prostoru na prijelazu stoljeća te u posljednjih desetak godina kada trgovi postaju pozornice najrazličitijih javnih događanja i manifestacija. Konačno, prokomentirat ćemo aktualnu manifestaciju Advent u Zagrebu (Advent na Zrinjevcu, Ledeni park i dr.) u smislu njezine važnosti za grad, ali i u kontekstu naše vlastite svakodnevne urbane prakse.

pozivnica POUZ 2017

 

 

 

 

 • Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost

  hrzz.hr
 • Ustanova nositelj projekta: Institut za etnologiju i folkloristiku

  ief.hr
 • Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju

  ffzg.unizg.hr/etno
 • Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Geografski odsjek

  pmf.unizg.hr/geog